dinsdag 20 december 2016

Het is kerst!

Beste lezers,

Dit bericht schrijf ik vlak voor het moment dat ik weer naar Nederland ga om daar de feestdagen door te brengen. En eerlijk gezegd geeft dit altijd een beetje een dubbel gevoel. Ik heb er veel zin in om mijn familie en vrienden weer te zien, gezellig met z’n allen het kerstfeest te vieren en een heerlijk kerstdiner te nuttigen. Aan de andere kant weet ik welke mensen ik achterlaat in Roemenië, waarvan sommige gezinnen niet eens genoeg brandhout hebben om de kerstdagen warm door te brengen. Dan besef ik mij altijd weer hoe rijk gezegend ik ben dat ik geboren mocht worden in Nederland en welke mogelijkheden mij dit geeft. De boodschap van kerst is dat Jezus gekomen is voor ons allemaal, of we nu arm of rijk zijn. En daarom voel ik mij extra gezegend dat ik deze boodschap van hoop ook aan de ‘minder bedeelden’ in Roemenië mag verkondigen! En dat ik samen met deze mensen kerst mag vieren!

Kerstvieringen
De mariniers en patiënten dansen samen. Feestje!
De afgelopen periode hebben we namelijk verschillende kerstvieringen gehad. We zijn traditiegetrouw met de tieners van de mariniersclub naar het ziekenhuis gegaan, waar we samen met de patiënten van de psychiatrische afdeling het kerstfeest hebben gevierd. Er zijn veel patiënten die zich alleen voelen, vooral tijdens de feestdagen. Daarom hebben de mariniers kaartjes voor ze geschreven om ze te laten weten ze nooit alleen zijn, omdat God bij ze is en van ze houdt. Daarnaast hebben de mariniers samen met de patiënten kerstliederen gezongen en gedanst om het kerstfeest te vieren! Het is niet met woorden te beschrijven hoe bijzonder deze vieringen zijn en om twee achtergestelde groepen samen feest te zien vieren. Om te zien hoe de mariniers, die wij normaal gesproken over God vertellen, op de patiënten af te zien stappen en zelf deze boodschap te zien verkondigen.
Kinderen zingen in de fabriek
Bij de vieringen van het bijscholingsprogramma van stichting Laleaua was dit ook het thema van dit jaar. De herders kregen van de engelen het goede nieuws te horen en gingen vervolgens op weg om dit goede nieuws met anderen te delen. Zo zijn wij met de jongere kinderen na de kerstviering op pad gegaan om kerstliederen te zingen bij ‘Ruck ventilatoare’, een ventilatorenfabriek in Târnăveni die ons werk ondersteunt. Daarnaast hebben we met deze kinderen zondag in de kerk kerstliederen gezongen voor de gemeente.

Maria
Op medisch gebied wordt er voortgang geboekt, al gaat het stap voor stap. In de vorige nieuwsberichten vertelde ik over Maria, een meisje (ondertussen 16 jaar) die haar been is kwijtgeraakt door botkanker.
In het voorjaar van 2014 werd er een bottumor ontdekt op haar bovenbeen, waarna er gestart is met chemotherapie. In januari 2015 is haar been geamputeerd, omdat dit de enige manier was om uitzaaiingen te voorkomen. Daarna volgde er nog een intensief traject van chemotherapie. Afgelopen voorjaar was de behandeling met chemotherapie voorbij. Sindsdien zijn alle controles goed en lijkt ze te zijn genezen van de kanker!  In het najaar van 2015 mocht ze ook een beenprothese ontvangen, maar dit voorjaar had ze pas weer genoeg kracht om hiermee te gaan lopen. Het ontbrak haar echter aan motivatie (en waarschijnlijk speelde schaamte ook een rol) om hier gebruik van te gaan maken. Daarom hebben wij na de zomer een Roemeense fysiotherapeute bereid gevonden om Maria vrijwillig(!) te helpen in he proces om opnieuw te leren lopen. Tijdens de therapie kwamen we er achter dat de prothese ondertussen helaas te klein is, 
Fysiotherapeute doet oefeningen met M.
waardoor we een nieuwe prothese hebben moeten aanvragen 
(in Roemenië kennen ze namelijk geen meegroeiende beenprotheses). Helaas betaalt de verzekering dit keer niet het volledige bedrag, maar dankzij de sponsoractie Move2Support van hogeschool VIAA hebben we Maria toch kunnen helpen met deze nieuwe prothese. Als het goed is wordt de prothese eind deze maand / begin volgende maand geleverd en kan Maria, met hulp van de fysiotherapeute, snel weer zelfstandig lopen!


Medische voorlichting
In mijn vorige bericht vertelde ik over de tandproblematiek en dat we zijn begonnen met het geven van voorlichting over mondhygiëne. Ook aan het begin van dit seizoen heb ik een voorlichting georganiseerd op de kleuterschool van stichting Laleaua over tandenpoetsen. Voor de helft van de groep was het een herhaling, maar de andere helft van de groep was nieuw. De kleuters luisterden erg geïnteresseerd naar de Roemeense vrijwilligster en kregen een groot kunstgebit met een grote tandenborstel om de juiste manier van tandenpoetsen te oefenen.
Vervolgens kregen alle kinderen een nieuwe tandenborstel (dankzij verschillende sponsoren) en mochten ze de les in praktijk brengen door hun eigen tanden te poetsen. Ze leken de les goed begrepen te hebben en lieten trots zien hoe schoon ze hun tanden hadden gekregen. De kinderen poetsen sindsdien elke dag na het eten op de kleuterschool hun tanden.


Het handenwasspel
Ook zijn we begonnen met het geven van medische voorlichting aan de oudere kinderen van het bijscholingsprogramma van Laleaua. Naast de normale reken-, taal- en bijbellessen zijn er dit jaar ook lessen gericht op levensstijl. Persoonlijke hygiëne is hier een onderdeel van. Afgelopen periode heb ik voorlichting gegeven over handen wassen. Waarom en wanneer moet je je handen wassen? En hoe doe je dat eigenlijk op een goede manier? Aan het einde van de voorlichting speelden we het ‘handenwasspel’ waarbij je zo snel mogelijk van de slechte bacteriën op je handen af moet komen.


Praktische programma
Het praktische programma wordt steeds professioneler. We zijn dit seizoen begonnen met een kleine productielijn. Hierdoor leren de jongens een bepaalde handeling goed uit te voeren en kunnen we ons focussen op hun gedrag. Het probleem van deze jongens is namelijk dat ze nooit geleerd hebben hoe je je moet gedragen op een werkplek, terwijl dit erg belangrijk is om je baan te kunnen behouden als je die eenmaal hebt gevonden. Op dit moment maken de jongens houten geschenkkistjes van oud pallethout. We hopen dat de kistjes na verloop van tijd van voldoende kwaliteit zijn om te verkopen. Hierdoor kunnen we de jongens ook een kleine financiële vergoeding geven voor het werk wat ze leveren. Maar voorlopig blijft het eerst nog even bij leren!


Roemeens verpleegkundige
Hét papiertje!
Het is zover, na vier jaar ben ik eindelijk ingeschreven als verpleegkundige in Roemenië! Er bleek een communicatieprobleem te zijn tussen de instantie in Târgu Mureş en Boekarest, waardoor de instantie in Târgu Mureş mij elke keer niet kon helpen. Maar nadat ik zelf direct contact heb opgenomen met de instantie in Boekarest bleek dat ik voor niks aan het wachten was en dat ik gewoon door de instantie in Târgu Mureş ingeschreven kon worden. Na het regelen van wat nieuwe documenten (de helft in mijn dossier was ondertussen verlopen) kon ik mij eindelijk inschrijven en een week later kreeg in mijn certificaat! Helemaal klaar ben ik nog niet, want het is nog niet helemaal duidelijk of mijn vrijwilligersovereenkomst ook 100% geldig is in Roemenië. Naast de inschrijving moet er ieder jaar namelijk ook een andere verklaring aangevraagd worden om officieel te kunnen werken als Roemeens verpleegkundige en deze heb ik nog niet gekregen. Hiervoor is een juridisch geldig (vrijwilligers)contract nodig volgens de Roemeense wetgeving voor vrijwilligers. Nog even het één en ander uitzoeken dus, maar de grootste stap is genomen!

Hoe kunt u helpen?
Het werk wat ik in Roemenië doe kan ik niet alleen, maar alleen door Gods kracht. Daarom wil ik u vragen de projecten in Roemenië in uw gebeden mee te nemen. Daarnaast is uw financiële hulp ook van harte welkom. Ik vind het nooit fijn om ernaar te vragen, maar zonder uw financiële hulp kan het medische project geen doorgang vinden. Om het komende jaar rond te kunnen komen zijn er extra giften nodig. Daarom wil ik u vragen of u wilt overwegen om het medische project financieel te ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren:
-          U kunt uw gift overmaken naar IBAN-nummer NL06INGB0002949003 t.n.v. Stichting Care Foundation, onder vermelding van 'Gift project Medisch’
-          U kunt een machtigingsformulier invullen op http://www.carefoundation.nl/over/doneer-formulier/. Vergeet niet ‘Project Medisch’ te vermelden bij opmerkingen.

Hartelijk bedankt voor uw steun! Ook alle sponsoren die ondertussen al jarenlang het medische project ondersteunen: nogmaals hartelijk bedankt!

Tot zover dit bericht! Fijne feestdagen gewenst!

Vriendelijke groeten uit Roemenië!
Leon (de Rover)
Strada Plevnei 4
545600 Târnăveni
Judeţul Mureş, România
+40741307844

1 opmerking:

  1. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik niet weet waar ik moet beginnen, mijn naam is Juan, ik ben 36 jaar oud ik kreeg de diagnose genitale herpesziekte, ik verloor alle hoop in het leven, maar net als alle andere zocht ik nog steeds naar een genezing zelfs op internet en daar ontmoet ik Dr. Ogala ik kon het eerst niet geloven maar ook mijn schok na enige toediening van zijn kruidengeneesmiddelen ik ben zo blij om te zeggen dat ik nu genezen ben ik moet dit wonderbaarlijke delen ervaring, dus ik zeg tegen alle anderen met genitale herpesziekten, neem voor een beter leven en een beter milieu contact op met Dr ogala via e-mail: ogalasolutiontemple@gmail.com je kunt ook bellen of WhatsApp +2348052394128

    BeantwoordenVerwijderen