maandag 5 maart 2018

Bericht uit Roemenië!

Beste lezer,

Het is alweer een tijd geleden dat ik een nieuwsbericht heb geschreven. Hoog tijd voor een nieuw bericht dus! Ondertussen woon en werk ik al ruim zes jaar in Roemenië en in de loop der jaren mocht ik steeds meer gaan doen. Daarom zal ik niet alleen over de ontwikkelingen vertellen, maar ook nog een keer uitleggen wat voor mooi werk ik precies mag doen in Roemenië.

Medische (hulp)vragen
Medisch spreekuur
Ondertussen zet ik mij al ruim zes jaar in ten behoeve van de Roma in Roemenië. Dit doe ik namens stichting Care Foundation. Het belangrijkste wat ik doe is het bieden van structurele medische hulpverlening. Drie ochtenden in de week heb ik ‘medisch spreekuur’. Op dat moment ben ik beschikbaar voor (hulp)vragen. Deze vragen zijn heel divers. Mensen komen met een recept die ze niet kunnen betalen, hebben gezondheidsproblemen en weten niet waar ze heen moeten gaan, zijn doorverwezen naar de specialist en weten deze niet te vinden of zijn bang dat ze elkaar niet begrijpen, of ze hebben last van een complexe aandoening waarvoor er veel onderzoeken, controles en een intensieve behandeling nodig zijn. Voor mensen die leven in armoede is het dan vaak lastig om het overzicht te houden en de behandeling te volgen die nodig is.

Helpen op langere termijn
Goedkoper recept
Mijn wens is dat de mensen uiteindelijk zelf hun eigen problemen op kunnen lossen. Daarom kijk ik bij elke hulpaanvraag in hoeverre de mensen zelf iets kunnen doen waardoor ze het probleem op kunnen lossen. Soms is het geven van een voorlichting of advies al voldoende. Zo kwamen er een aantal jaar terug veel ouders op het spreekuur die de medicatie van hun kind niet konden betalen. Wat bleek? De medicatie was door de specialist op een handgeschreven recept geschreven waardoor ze de volle prijs moesten betalen. Maar als ze met dit recept naar de huisarts gaan maakt deze een nieuw recept waardoor ze ±90% korting krijgen en het wél zelf kunnen betalen. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat steeds meer Roma dit nu weten waardoor ze minder om hulp komen vragen.


Nog een manier waarop ik op langere termijn help is door chronisch zieke patiënten te helpen aan een uitkering. Als iemand een chronische ziekte heeft kan hij/zij een dossier aanmaken en deze inleveren bij een speciale commissie, die de ernst van de ziekte beoordeeld en hier een uitkering aan koppelt. Hierdoor krijgen deze patiënten een gratis zorgverzekering, gratis tickets voor vervoer van/naar het ziekenhuis en een klein geldbedrag per maand voor het kopen van medicatie en betalen van onderzoeken. Zeker de moeite waard om bij te helpen dus!

Brillen
Brillenhulp
Nog een manier om iemand op langere termijn te helpen is door het sponsoren van een bril. De afgelopen periode kwamen er veel hulpaanvragen binnen voor brillen. Afgelopen zomer zijn er door een opticien in Nederland monturen gesponsord waardoor in Roemenië enkel de glazen en de manuren betaald hoefden te worden. Op deze manier heb ik veel kinderen, maar ook volwassenen kunnen helpen aan een bril. In sommige gevallen was dit ook echt nodig en vroeg ik mij af hoe deze kinderen zich hebben kunnen redden zonder bril, terwijl ze bijvoorbeeld glazen van -6 nodig hadden! In het verleden heb ik ook al geholpen met brillen, maar omdat deze kinderen vaak de enige waren (in hun klas) schaamden ze zich hiervoor waardoor ze de bril minder droegen. Omdat ik nu meerdere kinderen in een korte periode heb geholpen met een bril zijn ze niet meer alleen wat motiveert om de bril te blijven dragen.

De komende periode
Dit seizoen ben ik begonnen met het geven van lessen aan kinderen over de werking van het menselijk lichaam. Dit hoop ik komende periode verder voort te zetten. Daarnaast wil ik onderzoeken of alle kinderen wel de vaccinaties krijgen die ze moeten krijgen. Er is een vaccinatieprogramma in Roemenië net als in Nederland, maar betwijfel of ouders kun kinderen op tijd naar de huisarts brengen voor vaccinaties. De komende periode ga ik onderzoeken in hoeverre kinderen gevaccineerd worden en als blijkt dat dit onvoldoende is hoop ik, in samenwerking met de huisartsen, hier iets aan te kunnen doen. Wordt vervolgd!

Ontwikkelingen Care Foundation
Spreekkamer in Chinari
Ook binnen stichting Care Foundation vinden ontwikkelingen plaats. We mochten de afgelopen periode nieuwe bestuursleden verwelkomen en samen met deze bestuursleden gaan we kijken hoe we Gods werk in Roemenië nóg beter uit kunnen voeren. Het werk van Care Foundation begon in 2003 in een Romagemeenschap in het plaatsje Chinari, maar sinds mijn collega’s en ik in Roemenië zijn gaan werken is de focus meer gaan liggen op de plaats Târnăveni. In 2014 is Ruben Marissen aan het team toegevoegd om zich te focussen op het werk in Chinari. Dit werk is dusdanig ontwikkeld in de loop der jaren dat is besloten om het project in Chinari als stichting los te laten. Ruben en zijn vrouw Djoke hebben een nieuwe stichting opgericht die zich volledig zal richten op de hulpverlening in Chinari: stichting Human Impact. Dit betekent echter niet dat ik niet meer in Chinari aan het werk zal zijn. Sterker nog, vanaf dit jaar heb ik mijn eigen spreekkamer in het activiteitengebouw in Chinari waar ik wekelijks aanwezig ben om medische (hulp)vragen te beantwoorden!

Op de conferentie over ownership
Verder zijn we bezig om onszelf en het werk wat we doen verder te professionaliseren. Afgelopen jaar heb ik met mijn collega’s een internationale conferentie in Roemenië bezocht over het thema ‘ownership’. Hoe zorgen we ervoor dat het werk wat we doen iets wordt van de mensen zelf, zodat wij onszelf uiteindelijk overbodig maken? Daarnaast heb ik zelf afgelopen zomer twee EHBO-cursussen gevolgd bij het Rode kruis, zodat ik nog beter kan handelen in medische noodsituaties.

Overige werkzaamheden
Op 'trainingsdag' met de mariniersclub
Mijn prioriteit ligt bij het bieden van structurele medische hulpverlening. Daarnaast ben ik betrokken in verschillende andere programma’s. Zo ben ik leider bij de ‘mariniersclub’, een tienerclub waarin we tieners tussen de twaalf en achttien jaar vertellen over God en ze leren samen te werken en naar elkaar om te zien. Verder leren we ze andere life-skills op gebieden zoals communicatie, gedrag en doorzettingsvermogen. Dit seizoen is de opkomst erg goed en de tieners zijn erg enthousiast als ze komen. Iets nieuws dit jaar is dat ze elke week een uitdaging meekrijgen n.a.v. het Bijbelverhaal die ze thuis uit moeten voeren. Zo werden de tieners een keer in groepjes verdeeld na het thema ‘oprecht hulpvaardig zijn’. Ze kregen een klein geldbedrag mee en moesten daar mensen in hun eigen omgeving mee helpen. De tieners kwamen de week daarop terug met de mooiste verhalen! Zo was er een groepje die bij een gezin was gekomen die had gezegd dat ze door God gestuurd moesten zijn, omdat zij precies op dat moment hulp nodig hadden.

Verder heb ik ook nog een lesdag in de week. Op het bijlesprogramma van stichting Laleaua geef ik rekenles en ‘speciale les’. Dit houdt in dat kinderen tijdens een les verschillende educatieve spellen mogen spelen waardoor ze leren logisch te denken en waardoor kun ruimtelijk inzicht verbetert. Veel kinderen hebben hierin een ontwikkelingsachterstand omdat ze dit van huis uit nooit hebben geleerd. In Nederland krijgen alle kinderen van jongs af aan te maken met educatief speelgoed, maar Romakinderen moeten zichzelf vaak redden met wat ze op straat vinden. Hierdoor is het zelfs voor oudere kinderen soms moeilijk om een simpele puzzel op te lossen.

Dienbladen van oud pallethout
Verder heb ik op mijn lesdag nog het praktische programma, waarin we oudere jongens leren met hun handen te werken. Dit doen we door te werken met oud (afval)hout. Vorig jaar hebben we geschenkkistjes gemaakt en dit jaar maken we dienbladen. Het gaat niet alleen maar om het leren van vaardigheden met betrekking tot houtbewerking, maar eigenlijk nog meer over hoe je je moet gedragen op een werkplek. Dat je op tijd moet komen, dat je goed moet luisteren naar instructies etc. Deze lessen bereiden de jongens erop voor om zich later op een ‘echte’ werkplek ook goed te kunnen gedragen.

Zomerreizen
Zomerreis
De zomerperiode is een speciale periode. De meeste programma’s liggen stil en ook de medische spreekuren vinden maar een keer plaats in de week. In plaats daarvan komen er teams uit Nederland om de kinderen een gave tijd te geven en over God te vertellen, ook aan de kinderen die niet in de programma’s mee (kunnen) draaien. Mijn rol is het faciliteren van de reizen vanuit Roemenië zodat het project uitgevoerd kan worden op een manier die goed is voor zowel de Romakinderen als het projectteam. Niet bij elke reis heb ik een faciliterende rol, maar dan ben ik aanwezig om te tolken tussen het team en de Roma. Afgelopen zomer waren er meerdere hoogtepunten. We hebben onder andere met de Romakinderen een christelijke dans ingestudeerd en deze opgevoerd in een park in de stad. De dans sloeg goed aan, want er begonnen Roemeense kinderen mee te dansen met de Romakinderen! De ouders zongen mee, lachten en alle aanwezigen hoorden het evangelie door middel van een sketch. Daarnaast ben ik met een groep op kamp geweest met kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Dit kamp is altijd een gave ervaring voor de kinderen! Een paar dagen lang worden ze overladen met liefde en aandacht door de teamleden en leren ze over een liefhebbende Vader. Verder zijn er nog veel meer hoogtepunten op te noemen, maar daar wordt dit nieuwsbericht te lang van. U kunt altijd vragen stellen! Mijn contactgegevens staan onderaan dit bericht.

Wilt u bidden voor het werk?
Het werk wat ik in Roemenië doe is niet mijn werk, niet dat van Care Foundation, maar Gods werk! En ik ben zo gezegend dat ik in een rijk land ben opgegroeid en dat God mij wil gebruiken om Zijn plan te realiseren. Daarom wil ik u ook vragen om in eerste instantie te bidden voor de Roma in Roemenië en dat ze God écht mogen leren kennen zoals Hij is. Daarnaast is uw financiële hulp ook van harte welkom. De afgelopen jaren heb ik altijd Gods zegen hierin gezien, maar toch stoppen er ieder jaar weer sponsoren waardoor ik weer op zoek moet gaan naar nieuwe. Wilt u helpen? Dat kan op verschillende manieren:
- Maak uw gift over naar IBAN-nummer NL06INGB0002949003 t.n.v. Stichting Care Foundation, onder vermelding van 'Gift project Medisch’
- U kunt u aanmelden als vaste sponsor. Dit kan door contact op te nemen via onderstaande contactgegevens of via info@carefoundation.nl. Stichting Care Foundation is ANBI-geregistreerd waardoor uw giften aftrekbaar zijn van de belasting.
Alvast bedankt voor uw steun!

Tot zover dit bericht!

Vriendelijke groeten uit Roemenië!
Leon de Rover
Strada Plevnei 4
545600 Târnăveni
Judeţul Mureş, România
+40741307844
l.derover@carefoundation.nl

1 opmerking:

  1. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik niet weet waar ik moet beginnen, mijn naam is Juan, ik ben 36 jaar oud ik kreeg de diagnose genitale herpesziekte, ik verloor alle hoop in het leven, maar net als alle andere zocht ik nog steeds naar een genezing zelfs op internet en daar ontmoet ik Dr. Ogala ik kon het eerst niet geloven maar ook mijn schok na enige toediening van zijn kruidengeneesmiddelen ik ben zo blij om te zeggen dat ik nu genezen ben ik moet dit wonderbaarlijke delen ervaring, dus ik zeg tegen alle anderen met genitale herpesziekten, neem voor een beter leven en een beter milieu contact op met Dr ogala via e-mail: ogalasolutiontemple@gmail.com je kunt ook bellen of WhatsApp +2348052394128

    BeantwoordenVerwijderen